Leestijd: 3 minuten
Inhoudsopgave

Voor het onderzoek

Voor het onderzoek naar de vindbaarheid voor een website vind er eerst een analyse plaats naar de mate waarin er al onderzoek gedaan is om de vindbaarheid te verbeteren, wat het meest urgent is om te onderzoeken en wat het budget is om dit te onderzoeken.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek begint met wat uit de analyse naar voren komt. De volgorde staat dus niet vast. Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen.

Het uiteindelijk doel van het onderzoek is om er achter te komen welke zoekwoorden de gebruikers van de website gebruiken om de website te vinden, om daar vervolgens content voor te schrijven.

Gebruikersonderzoek

Eerst wil je even klip en klaar op papier hebben wat het bedrijf doet. Dus: welke producten en diensten verkoopt het en vooral: aan wie?

Hoe zien de gebruikers er uit van de website? Zijn deze hetzelfde als de doelgroep? Hoe ziet de doelgroep er eigenlijk uit? Wat voor woorden gebruikt de doelgroep om te komen tot de producten en diensten die u verkoopt? Welke informatie is al te vinden op uw site over de producten en diensten? Hoe uitgebreid is deze informatie? Houdt deze tekst al rekening met de zoekwoorden die gebruikt zijn?

Wat is het doel van de website? Informatie geven over het product, of deze ook gelijk verkopen?

Uit bovenstaande onderzoek komen een aantal zoektermen die gebruikt kunnen worden voor de vindbaarheid van de website. Dan is de vraag. Welke gaan we gebruiken?

Zoekwoordenstrategie

Er bestaan lange en korte zoekwoorden. Zoeken gebeurt namelijk zowel in steekwoorden als met volledige zinnen. Korte zoekwoorden hebben meer zoekresultaten omdat ze meer voorkomen. Daardoor is de concurrentie daarvoor hoger. Langere zoekwoorden hebben over het algemeen minder zoekresultaten, maar de kans is wel groter dat je hoger komt op die termen.

Om tot een goede afweging te komen tussen welke zoekwoorden het meeste nut hebben om op in te spelen. Is het belangrijk om twee typen concurrenten te onderzoeken: uw concurrenten van uw bedrijf en de concurrenten op de zoekwoorden die kwamen uit het gebruikersonderzoek.

Als het gaat om een plekje in Google, heb je eigenlijk twee concurrenten; die van je bedrijf en die van je zoekwoorden.

Google de concurrentie

Hoe specifieker het geen is wat u doet, hoe minder last u heeft van concurrentie. Als u iets doet waar u veel concurrentie op heeft, dan is het minder belangrijk om uw concurrenten te onderzoeken en kunt u beter focussen op de concurrentie op Google.

Desalniettemin kan het inzichten opleveren om eens een paar van uw concurrenten onder de loep te nemen en te bestuderen welke pagina’s zij hebben in Google. Dit doen we door een slim trucje: typ site:concurent.nl en je ziet alleen de zoekresultaten van je concurrent in Google. Zo kun je zien welke pagina’s er in Google naar voren komen en dit kan ook inzichten oproepen om deze zoektermen wel of juist niet te gebruiken. Dit hangt af van of dit een zoekterm is die belangrijk is of juist niet en hoe groot het zoekvolume is.

Per zoekwoord gaan we namelijk in de Zoekwoord Planner een analyse maken op welke zoekwoorden veel gezocht wordt in Google en welke zoekwoorden daarop lijken en dus ook gebruikt kunnen worden om vindbaarder te worden op deze zoekwoorden.

Google op de zoekwoorden die je wilt gebruiken

Wanneer je de zoekwoorden hebt vastgesteld waar je op wilt inzetten is het tijd om deze zoekwoorden te Googelen en te kijken naar waar je staat. De kans is groot dat je er nog niet bijstaat. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Uw concurrenten proberen ook hoog in Google te komen, als dit het geval is, moet worden onderzocht worden hoe het komt dat deze concurrenten hoog scoren op deze zoekwoorden.

Gebruik Google Analytics

Als je een website hebt die aangesloten zit op Google Analytics, dan kun je het volgende onderzoeken.

  • Kijken naar de kliks: op welke woorden klikte de mensen toen ze naar de website zochten
  • Kijken naar de impressies. Dat wil zeggen. Met welke zoektermen kwam uw website allemaal in Google. Kijk vervolgens op welke gemiddelde positie u stond met deze zoekwoorden. Als blijft dat u laag staat, betekent het ook dat u daar nog aan kunt werken.

Het bovenstaande onderzoek heeft ertoe geleid dat uw zoekwoordenstrategie kan worden bepaalt. U weet nu welke zoekwoorden het meeste kans van slagen hebben en welke belangrijk zijn om gevonden te worden wanneer uw doelgroep zoekt naar uw bedrijf, uw producten en uw diensten. Het is daarmee tijd om deze kennis toe te passen in de praktijk.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het tijd om de website te ontwikkelen om hoger in google te komen op de zoektermen die uit het onderzoek naar voren komen.

Deze ontwikkelingen bestaan uit pagina’s maken en content schrijven rondom de zoekwoorden.

Voor heet optimaliseren van de zoekresultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Probleem oplossen

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen

Gebruiker ervaart een probleem

Er ontstaat een behoefte

Doelgroep analyse
Bedrijfsanalyse

Drukt op link

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen