Een communicatiestrategie opzetten is bedoeld om de boodschap beter over te brengen.
De communicatiestrategie geldt ook voor het merk. De term branding gaat over het laden van het merk.
Daarbij kijk je naar de Tone of Voice van het bedrijf en merk. De Tone = de toon van de manier waarop gecommuniceerd wordt. De Voice =is degene die gecommuniceerd wordt.
Een communicatiestrategie voor tekst van een merk
Aan de basis van de communicatiestrategie voor tekst liggen de tekstdoelen:
- Informeren
- Instrueren
- Opiniëren
- Overtuigen
- Activeren
- Amuseren
De Voice wordt bepaald door het karakter van de communicator. Dit kan je bepalen door het Brand Personality Spectrum te gebruiken:


Als je een schaal maakt van 1-10 waarbij 1 staat voor een meer persoonlijk karakter en 10 een meer afstandelijker karakter kun je zien hoe het merk, maar het kan ook gaan over je bedrijf, scoort.
Het merk straalt bepaalde waarden uit. Aan de hand van het BPS in combinatie met het gekozen tekstdoel maar er een goede Tone of Voice is.
De kleuren theorie
Er heerst een theorie over dat een karakter onder te verdelen is in 4 kleuren: rood, geel , blauw en groen. Om je weten te komen welke kleur je bent, klik je op de volgende link: https://web3.samr.nl/ennis/surveys/bsr3website/
De communicatie piramide van Young Field
In een afbeelding van YoungField wordt de communicatietheorie beschreven waarbij de interactie tussen de mensen, de inhoud daarvan en manier waarop, besproken worden.
Deze theorie neemt als basis de ‘relatie tot de ander’ als bron van een goede communicatie. Een goede band met elkaar hebben zorgt ervoor dat je ook beter met de ander kunt communiceren (lees praten, appen, mailen, bellen). Hoe je met de ander omgaat is belangrijk. Daarna volgt hoe je dit gaat bereiken (het proces) en tot slot bespreek je wat je gaat doen (de inhoud).
Er horen ook een aantal interventies bij deze theorie, namelijk: om een goede band met elkaar te krijgen moet je: sfeer creëren, gevoelens uiten en feedback geven. Vervolgens kun je afspraken met elkaar maken, regels vaststellen en structuur aanbrengen. Tot slot bespreek je de wie, wat, waar, hoe wanneer. Dat vat je samen.
USP
Dan eindig je met een USP: een Unique Selling Point: waarom zouden mensen onze service willen gebruiken en niet die van een ander?
Eén reactie