Leestijd: 2 minuten

Een ecosysteem op papier zetten, nou ja, digitaal dan. Dat is iets dat ik al heel erg lang voor ogen had. Lang heb ik gezocht naar de manier waarop dat het beste kon. Ik ben niet echt een grafisch designer, dus dat wordt hem niet. Trello was lange tijd voor mij een uitweg, maar heeft het niet gehaald omdat ik licht had gevonden met Google Drive. Echter, ook dat was niet het ultieme middel. Althans. Dat dacht ik tot voor kort, maar wellicht is Google Drive nou juist wel het middel om informatie op te slaan over het ecosysteem.

Het blijkt gewoon mijn eigen website te zijn met een goede zoekfilter. Tsja… Dat had ik wel eerder willen weten. Maar goed. Ik ga uitleggen wat een ecosysteem is en ik ga hem laten zien.

Een ecosysteem kent iedereen als een begrip vanuit de biologie. Echter, ik gebruik hem – en velen met mij – op een manier die beschrijft hoe bepaalde dingen samenkomen en samenhangen. Het heeft alles te maken met een overzicht van hoe bepaalde dingen gaan en hoe die dingen tot stand komen.

Laat me beginnen bij het begin…

Als eerste moet je beseffen dat dingen gebeuren. Sommige dingen eenmalig, sommigen structureel en anderen altijd. Dat is een onderscheid in de dingen die gebeuren.

Dat zou je kunnen zien als de eerste laag van het ecosysteem

In het kort zit het dus zo; je hebt dingen die gebeuren en die gebeuren:

 • Voor dat iets ervaren wordt
 • Tijdens dat iets ervaren wordt
 • Na dat iets ervaren wordt
 • Voor, tijdens en na; altijd dus

Dat laten we beginnen met een onderscheid tussen de ‘voorkant’ en de ‘achterkant’ van het ecosysteem. De voorkant ervaart degene in het ecosysteem aan de voorkant. Aan de achterkant wordt alles in het werk gesteld om de ervaring aan de voorkant voor elkaar te krijgen.

Ik neem als voorbeeld Devoked. Zo kan ik het wat duidelijker maken. Het is niet zo dat alles wat hieronder staat helemaal juist is op dit moment, maar zo heb ik het ooit opgeschreven en ik pas het later weer aan als dat nodig is.

De achterkant in het ecosysteem van Devoked

Voor, tijdens en na: altijd

Hier beschrijf ik wat Devoked altijd doet aan het bedrijf

Intern onderzoek

Het interne onderzoek dat achter de schermen afspeelt (misschien nu niet meer doordat ik het openbaar met deze blog) is weer nader onder te verdelen in intern onderzoek dat zich richt op zaken achter de schermen en zaken voor de schermen.

Achter / voor de schermen de schermen

Waar achter de schermen onderzoek naar gedaan moet worden, is opgedeeld in drie delen:

 • Korte termijn
 • Middellange termijn
 • Toekomst

Ik denk zelfs dat het handig is om deze informatie dan weer te koppelen in Trello. Omdat je daar mooi kan swipten met kaarten, wat dus een beter overzicht geeft in de dingen die gedaan moeten worden.

Literatuuronderzoek

Hier is de beste plek wel degelijk Google Drive, omdat ik mijn literatuur het liefste digitaal lees, zodat ik gelijk aantekeningen kan maken.

Voor Devoked ervaren wordt

Hoe ziet het ecosysteem er uit voor Devoked ervaren wordt? Dat proces hebben wij onderverdeeld in drie fases:

 1. Onbewust zijn van Devoked: iemand heeft nog geen idee dat Devoked bestaat.
 2. Bewust worden van Devoked: op een bepaalde manier komt Devoked in het bewustzijn van degene die Devoked ervaart.
 3. Geïnteresseerd worden in Devoked: iemand vind wat Devoked doet interessant, maar is nog geen gebruiker van onze dienst (geïnteresseerde).

De voorkant in het ecosysteem

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

 • Ervaar de beleving als

 • Met:

Gedesignd door

Devoked

Probleem oplossen

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen

Gebruiker ervaart een probleem

Er ontstaat een behoefte

Doelgroep analyse
Bedrijfsanalyse

Drukt op link

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen