Leestijd: 2 minuten

Je kent het wel, je geheugen zit vol op je MacBook. Nou, ja… ik ken het wel, want ik heb maar 128gb geheugen. Ondertussen met een zo’n slordige drie jaar eigenaar van deze laptop en het ding heeft mijn leven veranderd. Tot ik een maand of wat geen op eens – weer – geen geheugen had. Wat mijn eerste reactie was, werd het leeghalen van mijn mapjes en een back-up plaatsten op een harde schrijf. Alleen nu komt het: ik kon de nieuwste update van Mac niet eens uitvoeren zonder enige bestanden na het backuppen van mijn Mac.

Toen dacht ik hé, volgens mij gaat hier iets mis. Dus ik ben op onderzoek uitgegaan naar hoe je je laptop weer wat ruimte kan geven. Na lang zoeken kon ik het eigenlijk nog steeds niet fixen, tot ik zelf op een + klikte. Toen veranderde alles.

Als je naar Schijfhulpprogramma’s gaat. Moet je even doen via spotlight of door met drie vingers naar je toe te trekken. Daar zie je hoeveel volumes er gedeeld worden op je Mac. In mijn geval is het nu 5, maar het zou best wel eens 8 kunnen zijn geweest.

In ieder geval, je moet kijken naar welke volumes je kan verwijderen. Ik heb de gegevens volume en de harde schijf laten staan. De rest heb ik verwijderd.

Op dit moment heb ik nog over 63,5 GB.

Dat is de helft, en daar kan ik best mee akkoord zijn, omdat er ook al een aantal zwaardere bestanden op mijn computer zitten nu.

De don’ts

De dont’s zijn eigenlijk alle dingen die ik beter niet had kunnen doen en die mijn veel frustratie, tijd en energie hebben gekost.

  • Ga niet proberen je Macbook op te starten (booster) met een externe harde schijf, tenzij je een hele snelle harde schijf direct kan inpluggen. Mij is dat niet gelukt en heeft minstens een dag van mijn leven gekost om de Mac weer vloeiend te laten werken.

De do’s

De do’s zijn alle dingen die ik gedaan heb die wél goed gingen van de dingen die ik heb geleerd:

  • Ik kan nu veel gemakkelijker mijn geheugen op mijn Mac controleren.

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

  • Ervaar de beleving als

  • Met:

Gedesignd door

Devoked

Probleem oplossen

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen

Gebruiker ervaart een probleem

Er ontstaat een behoefte

Doelgroep analyse
Bedrijfsanalyse

Drukt op link

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen