Het creëren van content op Instagram

Leestijd: 5 minuten

Om de complete ervaringsbeleving van Instagram te begrijpen moet eerst wordt vastgesteld binnen welke kaders de ervaring beleeft wordt. In onderstaande tabel is te zien in welke hiërarchische orde de Instagram Experience valt.

 • Menselijke ervaring
  • Online ervaring
   • Social media ervaring
    • Instagram ervaring

Nu we weten binnen welke kaders de Instagram ervaring valt, komt de volgende vraag naar boven; hoe ziet de Instagram Experience eruit voor de gebruikers van Instagram?

Wie zijn de gebruikers van Instagram?

De gebruikers van Instagram zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen: de creators en de community. Het is niet zo zwart-wit, aangezien beide groepen ook onderdeel kunnen zijn van de andere groep.

Er is echter wel een groot verschil tussen deze twee groepen. Want aan de ene kant heb je de mensen die content maken en delen om zo aan de andere kant de andere groep te vermaken of iets te leren.

Dit maakt dat de ervaringsbeleving van deze twee groepen compleet anders is. Daarom worden deze twee groepen in deze blog los van elkaar beschreven.

De ervaringsbeleving is dus als volgt:

 • Instagram Experience
  • Creators Experience
  • Community Experience

Creators Experience

De ervaringsbeleving van de makers van content op Instagram (content creators) wordt stap voor stap in detail beschreven om deze zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Deze stappen worden onderverdeeld in drie categorieën: voor, tijdens en na de ervaringsbeleving van de creators met de interactie tussen de community en Instagram.

Wat vooraf ging bij de creators experience

Voordat de ervaringsbeleving ontstaat tussen creator en community, moet er nagedacht worden over de identiteit (strategie en merk) en over de technologie (Instagram account, softwareprogramma’s, hardware) van de creator.

Identiteit

De identiteit van de creator is belangrijk om te bepalen, omdat het gaat over het merk en de strategie die gevoerd gaat worden.

Merk

Als creator ben je een merk. Bij een merk komen de volgende dingen kijken:
– Naam van het merk: dit is vaak de bedrijfsnaam. Deze gebruik je meestal als gebruikersnaam.
– Huisstijl: welke kleuren gebruik je en waarom, welk lettertype gebruik je en waarom?
– Beeldmerk: logo, iconen en illustraties
Tone of voice: wat is je tone en wat is je voice.

Meer weten? Lees dan hier verder over het merk als onderdeel van de identiteit.

Contentstrategie

De contentstrategie op Instagram moet gericht zijn op de doelgroep en hoe en wanneer je die wil bereiken.

Het is goed om jezelf als bedrijf af te vragen wat de eindgebruiker wil terugvinden in de content van het profiel. Waar let de eindgebruiker niet op dat wel belangrijk is?

Wat is de ‘gap’ van het bedrijf? Waar zit het bedrijf nu en wat wil het bereiken? Wat zit daar tussen? Maak een lijst van hoe je de gap moet overwinnen. Dit wordt een roadmap.

Ik stel jullie graag voor aan het AIDA model:
– Aandacht: zorg voor een clickbait, waardoor mensen de post gaan bekijken
– Interesse: hou de aandacht vast
– Details: geef details
– Actie: zorg voor een call-to-action: wat moet de lezer doen. Geef ze een reden om betrokken te raken.

Maak van het lijstje een impact-effort graph.

Technologie

Wanneer de identiteit is ingekaderd, is het belangrijk om de technologie te bekijken die er nodig is om als creator aan de slag te kunnen op Instagram. Zo is het belangrijk om na te denken over het algoritme van Instagram, welke tools je moet gebruiken om content te maken, welke functionaliteiten Instagram heeft etc.

Het Instagram Algoritme

Net zoals alle andere sociale media, wil Instagram dat mensen langer op de App zitten. Om ervoor te zorgen dat gebruikers geprikkeld blijven om op de App te zitten, ontwikkelt Instagram nieuwe functionaliteiten. Belangrijke functionaliteiten op dit moment zijn: stories (verhalen), IGTV en Carousels met 10 slides.

Het is dus belangrijk om te kijken op welke manier Instagram wil dat de content naar voren komt, zodat het algoritme hierdoor de content meer naar voren laat komen.

Instagram Tools

Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om de ervaringsbeleving te optimaliseren. Zo zijn er tools voor content creation, inplannen van content.

Content creation

Om op een goede manier content te creëren kun je gebruik maken van een aantal tools. Zo kun je gebruik maken van Canva om je content te maken.

Om te beginnen wil je natuurlijk weten in welke afmetingen de content op Instagram moet worden geüpload. Het moet een vierkant worden en op dit moment is de standaard 1080 bij 1080.

Inplannen van content

Het kan best zijn dat je graag je content inplant. Dit kan je doen via Hootsuite.

De Instagram App

Voordat je aan de slag kan gaan als creator heb je uiteraard een account nodig op Instagram. Download de App (in de App Store) en meldt je aan.

Mensen

Voor wie maak je de content? Niet voor jezelf, maar voor je doelgroep, de community. Je moet dus weten hoe je doelgroep er uit ziet, wie het zijn.

Maar ook WAT je nodig hebt. Als je klanten wil, moet je bekend zijn. En om bekend te worden moet je ‘blowing up’ op social media. Je moet ook weten WAAROM de doelgroep doet WAT ze doen.

Voor het bedrijf moet je weten wat zijn de interesses van het bedrijf. Wat zijn de sterke kanten van het bedrijf? Welke skills heeft het bedrijf?

Wat gebeurt er tijdens de creator experience?

De creator heeft een aantal opties tijdens de ervaringsbeleving. Zo kan hij content in de vorm van stories, filmpjes, foto’s, carousels, IGTV delen met de community.

Wat je post en ook wanneer je post en hoe vaak je post.

Zorg dat je elke dag posts (consistent) en het liefste 2 keer per dag een carrousel (frequent). Het is zo dat hoe meer je post, hoe beter het is, hoe meer volgers je gaat krijgen. 5 per dag is beter dan 2 per dag.

Gebruik hashtags (30 hashtags is goed voor een post).

Probeer geestig te schrijven en persoonlijk in de caption.

Wanneer het gaat over hashtags moet je ongeveer 20 procent lage zoektraffic hashtags hebben (50-100k), 20 procent hoge zoektraffic (1m+) en 60 procent medium zoektraffic hebben. Om goede hashtags te bedenken en analyseren kun je kijken naar bedrijven op social media die het heel goed doen en die op jouw bedrijf lijken. Kopieer dan deze hashtags die ze gebruiken en analyseer de zoektraffic van iedere hashtags. Om zo de juiste hashtags te vinden voor jou.

Als je op een hashtag zoekt, wil je eigenlijk in de top 9 zitten. Dit zijn de beste posities.

Wat gebeurt er na het delen van content voor de creator?

Nadat de creator zijn content heeft geüpload op Instagram is het tijd om te kijken naar de statistieken voor de pagina. Uiteraard kijk je naar likes, maar ook naar hoeveel volgers zijn er bij gekomen met deze post, welke post werkt beter (a/b testen), wat is de beste tijd om te uploaden, hoe ziet de community er uit etc.

Je moet kijken naar je analytics, wanneer kan je het beste posten? Probeer hiernaar te kijken, wanneer heeft je doelgroep de meeste aandacht voor je post.

Zorg dat je betrokken raakt bij je doelgroep. Zorg dat je zo veel mogelijk reacties gaat beantwoorden. Reserveer hier tijd voor.

Hack met Iphone: preference > shortcuts.

Widescreen video instagram.: je hebt maar 15 seconde mogelijk Instagram. Tenzij je gaat voor Instagram TV (IGTV)

Design voor iemand die slechtziend is, omdat het moeilijk is om te lezen.

Rule: give 10x, receive 1x

Educate and Entertain: tech me how to teach your product. What problem does it solve.

Community Experience

				
					.woocommerce .widget_price_filter .ui-slider .ui-slider-range {

background-color: #fff;

}

.woocommerce .widget_price_filter .ui-slider .ui-slider-handle {

background-color: #fff;

}

.woocommerce .widget_price_filter .price_slider_wrapper .ui-widget-content {

background-color: #000;

}
				
			
				
					<script>

document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() {
jQuery(function($){
var mywindow = $(window);
var mypos = mywindow.scrollTop();
mywindow.scroll(function() {
if (mypos > 40) {
if(mywindow.scrollTop() > mypos) {
$('#stickyheaders').addClass('headerup');
} else {
$('#stickyheaders').removeClass('headerup');
}
}
mypos = mywindow.scrollTop();
}); }); });

</script>
<style>
#stickyheaders{
-webkit-transition: transform 0.34s ease;
transition : transform 0.34s ease;
}
.headerup{
transform: translateY(-110px); /*adjust this value to the height of your header*/
}
</style>
				
			

Long Read

nu slechts 4,70!

Uren
Minuten
Seconden

Paginasering van de blog

De blog heeft op dit moment een paginasering, maar ik wil eigenlijk dat dit wort vervangen met een lazy load achtige functie, tevens wil ik

Lees verder »

Usability testen

Wat is dat eigenlijk ‘usability’? En hoe test je dat? Volgens Bob de Webbouwer betekent usability gebruiksvriendelijkheid. De gebruiksvriendelijkheid kun je dus testen.

Lees verder »

Een live document

Een live document is een document wat met enige regelmaat ge-update wordt met informatie. Een voorbeeld van een live document zijn bijvoorbeeld ramingen die gemaakt

Lees verder »
Ontwerp

Devoked Blog ontwerpen

Voor ik kon beginnen met het ontwerpen van de Devoked Blog, heb ik eerst een leesbaarheidsonderzoek gedaan. Nu ga ik beginnen met het doorontwerpen van

Lees verder »
Ontwikkeling

UX analyses & adviezen

In dit artikel ga ik overzicht bijhouden van alle UX analyses en adviezen die Devoked heeft uitgevoerd. Als methode gebruik ik deze zelfontworpen Google Sheet,

Lees verder »
Ontwikkeling

De ‘posts’ pagina

De ‘post’ pagina is een template gemaakt om een enkele post mee vorm te geven. Op dit moment is de omslagfoto nog best wel groot,

Lees verder »

Sitemap maken

Om een mega menu te maken, is er eerst iets nodig dat een sitemap genoemd wordt. Een sitemap is een visuele weergave van de pagina’s

Lees verder »

Wat zijn neurotransmitters?

Iedereen kent wel de ‘stofjes’ die in je hoofd zitten zoals dopamine, adrenaline of endorfine. Dit zijn allemaal neurotransmitters en ik ga in dit artikel

Lees verder »

Citaten opmaken in WordPress

Om citaten op te maken met CSS moet je deze code invullen: blockquote { Vervolgens kun je zelf CSS toevoegen, zoals border-left:3px solid #428bca;padding-left:10px Zo

Lees verder »

Pop-up call to action

Ik ga proberen om een pop-up te laten verschijnen voor een relevant e-book. Dit wordt getriggert door een stukje tekst in een bericht. Misschien lukt

Lees verder »

Een mandaat, wat is dat?

Ik hoor het woord ‘mandaat’ steeds vaker terugkomen als het gaat om politiek, maar wat betekent dit eigenlijk? In dit artikel ga ik het uitzoeken

Lees verder »

Website redesigns

For dutch click here. Website redesign are essential for the experience of the end-user. To understand the redesigning process user interfaces on the web, we

Lees verder »

Header scroll effect.

Stap 1. Om de header te laten verdwijnen wanneer je naar beneden scrolt, daarvoor moet je de volgende HTML toevoegen. Voeg deze HTML code toe

Lees verder »

MovingMatters Redesign

In dit artikel wordt een redesign beschreven voor de website van MovingMatters.nl. Het huidige ontwerp is afgerond in oktober 2020. Dit betekent dat het ontwerp

Lees verder »

Devoked header

De Devoked header vereist op dit moment nog twee dingen. Aan de ene kant moet het een mega menu krijgen om de Ervaar een beleving

Lees verder »

Wat is epigenetische neurogenese?

Wat is epigenetische neurogenese, en wat betekent het eigenlijk? Definities De stam van epigenetisch(e) is epigenetica en de stam van neurogenese is neurogenetica. Wat betekenen

Lees verder »

Een webshop maken

In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in het maken van een webshop. In korte tijd leer je hoe je een webshop

Lees verder »

RSS-fout melding in WordPress

In het dashboard van WordPress zie ik deze melding: RSS-fout: A feed could not be found at `http://reduxframework.com/feed/`; the status code is `404` and content-type is

Lees verder »

In winkelmandje tekst aanpassen

Met deze code in je functions.php verander je de tekst van de knop: in winkelmandje. add_filter( ‘woocommerce_product_single_add_to_cart_text’, ‘md_cart_button_text’ ); function md_cart_button_text() { return __( ‘Direct

Lees verder »

Website Navigatie

Dit onderzoek gaat over de besturing (navigatie) van een user interface. Het doel van dit onderzoek is om erachter te komen welke manieren er zijn

Lees verder »

Van-V

Van-V Onderzoek Ontwerp Ontwikkeling Optimalisatie Pop-up: zomervakantietijd Pop-up: cookie Beeldgebruik Kleurgebruik Ruimtegebruik Recensies Aanbeveling Pop-ups subtieler laten inkomen Beelden beter laten terugkomen door wat het

Lees verder »

Portfolio

Devoked | Portfolio Design Business Design Web Design Experience Design Service Design Visual Design Web Design Introductie Introductie Wat is Web Design? Web Design bestaat

Lees verder »

Contact

+31 6 36 08 19 62 joep.schoppen@devoked.com Whatsapp: click to chat Linkedin Facebook Instagram Youtube Devoked

Lees verder »

Interactive Cloud Maps

Interactive Cloud Maps Alle categorieën Board(2) Geen categorie(3) Interactieve Cloud Map(4) Kaarten(0) Onderzoek(6) Ontwikkeling(4) Optimallisatie(1) Tracker(2)

Lees verder »

Webshop UX

Pagina Favicon Titel Omschrijving Headers Menu’s Mega menu Horizontaal Verticaal (zij-balk) * Artist Chocolate Notes * Onderzoeken Ontwerpen Ontwikkelingen Dropdown Logo’s Homepagina Landing Scrollen Klikken

Lees verder »

Boek / boekbeleving

De boekbeleving bestaat zoals iedere beleving uit voor, tijdens en na met als tegenpool de voor- en achterzijde van de beleving. Schematisch is dat: Voor

Lees verder »

Slapen

Slapen moeten we allemaal. Daarom beschrijf ik in dit artikel de ervaring voor, tijdens en na het slapen van de gemiddelde mens. Voor het slapenVoor

Lees verder »

Tools

Tools Tools helpen bepaalde dingen vast te leggen, zodat je er later op kunt terugkijken met een analytisch oog. 

Lees verder »

Nadenken over afval

Mensen produceren afval en dat afval, daar moet iets mee. Nu is het nog zo dat wij dat zelf moeten fixen, maar hoeveel chiller zou

Lees verder »

Een dagboek bijhouden

Als mens is het fijn om sommige dingen van je ad te schrijven in een dagboek. Deze informatie is vaak prive, en niet bedoeld voor

Lees verder »

Code

.nav_item:hover + .menu_content::after , .nav_item:focus-within + .menu_content::after, .menu_content:hover::after, .menu_content:focus-within::after { content:”; position: fixed; width: 100%; height: 100vh; left:0; pointer-events: none; overflow: hidden; background-color: rgba( 0,

Lees verder »

Leesbaarheid onderzoek van tekst op desktop

Samenvatting: Ter verbetering aan mijn huidige blog ben ik tot het inzicht gekomen om een korte samenvatting te schrijven onder mijn titel binnen de blog. Dat heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik moet even kijken of het in de instellingen geregeld kan worden.

Lees verder »

Ontdek de ervaring