Leestijd: 5 minuten
Inhoudsopgave

Om de complete ervaringsbeleving van Instagram te begrijpen moet eerst wordt vastgesteld binnen welke kaders de ervaring beleeft wordt. In onderstaande tabel is te zien in welke hiërarchische orde de Instagram Experience valt.

 • Menselijke ervaring
  • Online ervaring
   • Social media ervaring
    • Instagram ervaring

Nu we weten binnen welke kaders de Instagram ervaring valt, komt de volgende vraag naar boven; hoe ziet de Instagram Experience eruit voor de gebruikers van Instagram?

Wie zijn de gebruikers van Instagram?

De gebruikers van Instagram zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen: de creators en de community. Het is niet zo zwart-wit, aangezien beide groepen ook onderdeel kunnen zijn van de andere groep.

Er is echter wel een groot verschil tussen deze twee groepen. Want aan de ene kant heb je de mensen die content maken en delen om zo aan de andere kant de andere groep te vermaken of iets te leren.

Dit maakt dat de ervaringsbeleving van deze twee groepen compleet anders is. Daarom worden deze twee groepen in deze blog los van elkaar beschreven.

De ervaringsbeleving is dus als volgt:

 • Instagram Experience
  • Creators Experience
  • Community Experience

Creators Experience

De ervaringsbeleving van de makers van content op Instagram (content creators) wordt stap voor stap in detail beschreven om deze zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Deze stappen worden onderverdeeld in drie categorieën: voor, tijdens en na de ervaringsbeleving van de creators met de interactie tussen de community en Instagram.

Wat vooraf ging bij de creators experience

Voordat de ervaringsbeleving ontstaat tussen creator en community, moet er nagedacht worden over de identiteit (strategie en merk) en over de technologie (Instagram account, softwareprogramma’s, hardware) van de creator.

Identiteit

De identiteit van de creator is belangrijk om te bepalen, omdat het gaat over het merk en de strategie die gevoerd gaat worden.

Merk

Als creator ben je een merk. Bij een merk komen de volgende dingen kijken:
– Naam van het merk: dit is vaak de bedrijfsnaam. Deze gebruik je meestal als gebruikersnaam.
– Huisstijl: welke kleuren gebruik je en waarom, welk lettertype gebruik je en waarom?
– Beeldmerk: logo, iconen en illustraties
Tone of voice: wat is je tone en wat is je voice.

Meer weten? Lees dan hier verder over het merk als onderdeel van de identiteit.

Contentstrategie

De contentstrategie op Instagram moet gericht zijn op de doelgroep en hoe en wanneer je die wil bereiken.

Het is goed om jezelf als bedrijf af te vragen wat de eindgebruiker wil terugvinden in de content van het profiel. Waar let de eindgebruiker niet op dat wel belangrijk is?

Wat is de ‘gap’ van het bedrijf? Waar zit het bedrijf nu en wat wil het bereiken? Wat zit daar tussen? Maak een lijst van hoe je de gap moet overwinnen. Dit wordt een roadmap.

Ik stel jullie graag voor aan het AIDA model:
– Aandacht: zorg voor een clickbait, waardoor mensen de post gaan bekijken
– Interesse: hou de aandacht vast
– Details: geef details
– Actie: zorg voor een call-to-action: wat moet de lezer doen. Geef ze een reden om betrokken te raken.

Maak van het lijstje een impact-effort graph.

Technologie

Wanneer de identiteit is ingekaderd, is het belangrijk om de technologie te bekijken die er nodig is om als creator aan de slag te kunnen op Instagram. Zo is het belangrijk om na te denken over het algoritme van Instagram, welke tools je moet gebruiken om content te maken, welke functionaliteiten Instagram heeft etc.

Het Instagram Algoritme

Net zoals alle andere sociale media, wil Instagram dat mensen langer op de App zitten. Om ervoor te zorgen dat gebruikers geprikkeld blijven om op de App te zitten, ontwikkelt Instagram nieuwe functionaliteiten. Belangrijke functionaliteiten op dit moment zijn: stories (verhalen), IGTV en Carousels met 10 slides.

Het is dus belangrijk om te kijken op welke manier Instagram wil dat de content naar voren komt, zodat het algoritme hierdoor de content meer naar voren laat komen.

Instagram Tools

Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om de ervaringsbeleving te optimaliseren. Zo zijn er tools voor content creation, inplannen van content.

Content creation

Om op een goede manier content te creëren kun je gebruik maken van een aantal tools. Zo kun je gebruik maken van Canva om je content te maken.

Om te beginnen wil je natuurlijk weten in welke afmetingen de content op Instagram moet worden geüpload. Het moet een vierkant worden en op dit moment is de standaard 1080 bij 1080.

Inplannen van content

Het kan best zijn dat je graag je content inplant. Dit kan je doen via Hootsuite.

De Instagram App

Voordat je aan de slag kan gaan als creator heb je uiteraard een account nodig op Instagram. Download de App (in de App Store) en meldt je aan.

Mensen

Voor wie maak je de content? Niet voor jezelf, maar voor je doelgroep, de community. Je moet dus weten hoe je doelgroep er uit ziet, wie het zijn.

Maar ook WAT je nodig hebt. Als je klanten wil, moet je bekend zijn. En om bekend te worden moet je ‘blowing up’ op social media. Je moet ook weten WAAROM de doelgroep doet WAT ze doen.

Voor het bedrijf moet je weten wat zijn de interesses van het bedrijf. Wat zijn de sterke kanten van het bedrijf? Welke skills heeft het bedrijf?

Wat gebeurt er tijdens de creator experience?

De creator heeft een aantal opties tijdens de ervaringsbeleving. Zo kan hij content in de vorm van stories, filmpjes, foto’s, carousels, IGTV delen met de community.

Wat je post en ook wanneer je post en hoe vaak je post.

Zorg dat je elke dag posts (consistent) en het liefste 2 keer per dag een carrousel (frequent). Het is zo dat hoe meer je post, hoe beter het is, hoe meer volgers je gaat krijgen. 5 per dag is beter dan 2 per dag.

Gebruik hashtags (30 hashtags is goed voor een post).

Probeer geestig te schrijven en persoonlijk in de caption.

Wanneer het gaat over hashtags moet je ongeveer 20 procent lage zoektraffic hashtags hebben (50-100k), 20 procent hoge zoektraffic (1m+) en 60 procent medium zoektraffic hebben. Om goede hashtags te bedenken en analyseren kun je kijken naar bedrijven op social media die het heel goed doen en die op jouw bedrijf lijken. Kopieer dan deze hashtags die ze gebruiken en analyseer de zoektraffic van iedere hashtags. Om zo de juiste hashtags te vinden voor jou.

Als je op een hashtag zoekt, wil je eigenlijk in de top 9 zitten. Dit zijn de beste posities.

Wat gebeurt er na het delen van content voor de creator?

Nadat de creator zijn content heeft geüpload op Instagram is het tijd om te kijken naar de statistieken voor de pagina. Uiteraard kijk je naar likes, maar ook naar hoeveel volgers zijn er bij gekomen met deze post, welke post werkt beter (a/b testen), wat is de beste tijd om te uploaden, hoe ziet de community er uit etc.

Je moet kijken naar je analytics, wanneer kan je het beste posten? Probeer hiernaar te kijken, wanneer heeft je doelgroep de meeste aandacht voor je post.

Zorg dat je betrokken raakt bij je doelgroep. Zorg dat je zo veel mogelijk reacties gaat beantwoorden. Reserveer hier tijd voor.

Hack met Iphone: preference > shortcuts.

Widescreen video instagram.: je hebt maar 15 seconde mogelijk Instagram. Tenzij je gaat voor Instagram TV (IGTV)

Design voor iemand die slechtziend is, omdat het moeilijk is om te lezen.

Rule: give 10x, receive 1x

Educate and Entertain: tech me how to teach your product. What problem does it solve.

Community Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Probleem oplossen

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen

Gebruiker ervaart een probleem

Er ontstaat een behoefte

Doelgroep analyse
Bedrijfsanalyse

Drukt op link

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen