Samenvatting: Ter verbetering aan mijn huidige blog ben ik tot het inzicht gekomen om een korte samenvatting te schrijven onder mijn titel binnen de blog. Dat heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik moet even kijken of het in de instellingen geregeld kan worden.
Inhoud van dit artikel:
Leestijd: 6 minuten

Inleiding

Dit onderzoek is deel van een series van onderzoek naar de leesbaarheid op… Zo ga ik in dit artikel in op de desktop, maar kun je hier lezen hoe de leesbaarheid op tablet en de leesbaarheid op mobiel onderzocht is.

De hamvraag die ik mezelf stel is eigenlijk hoe ik de leesbaarheid kan vergroten. Daarvoor moet ik achterhalen welke lettergrootte zorgt voor een beter leesbaar stuk. Hangt dit bijvoorbeeld ook af van de lengte van het stuk? Is het bijvoorbeeld prettiger om korte stukjes tekst te lezen met grotere letters? Of juist niet?

Laten we wat prototypes ontwerpen die verschillende groottes tekst laten zien.

Onderstaand heb ik een screenshot gemaakt van de lettergrootte van de website van Wikipedia:

Ik vind het lezen van moeilijk te doorgronde tekst moeilijk te volgen op het moment dat je niet goed kunt focussen op de tekst. Als het ook nog eens veel tekst is wat op een pagina staat, kan het wel zo zijn dat ik het een interessante pagina vind, maar niet dat ik meer betrokken raak bij de tekst. Daarbovenop komt de inhoud ook niet goed binnen als tekst niet voorzien is van enige vorm van context en opmaak van de tekst.

Experiment

Als experiment gebruik ik de blog van Devoked. Ik ga kijken naar wat ik van de huidige leesbaarheid vind. Ook wil ik weten in hoeverre het ‘lekker leest’ vanaf een website. Welk lettertype leest het lekkerst op welke lettergrootte en ik welke context. Welke content is lekker scanbaar? Ik ga het uitzoeken.

0-meting

Eerst maak ik een 0-meting met wat ik ervaar tijdens het lezen van een blog en wat ik zou willen ervaren. Ook kijk ik naar welke mogelijkheden er zijn om dingen weg te halen die niet nodig zijn en dingen toe te voegen die wel nodig zijn.

Tijdens het lezen gebruik je vaak je handen om de pagina te schuiven naar beneden. Dit noem je scrollen. Het gaat erom dat de lezer van een tekst op het internet zijn muis heeft moeten gebruiken om op de website te komen en het is dan ook aangeraden om de muis een dominantere rol te geven in het lezen van de tekst om zo de betrokkenheid bij het stuk dat je leest wordt vergroot.

Laten we beginnen.

Context

0-meting

Er wat nog niet echt context en ik heb er nu een enorme animatie ingezet om mee te beginnen. Als je erop klikt ga je terug naar het overzicht van de blog. Dit ontbrak nog.

Het is wel verstandig om binnen een volledig vierpoort geen animatie te plaatsen, omdat het anders te veel afleidt.

Idee

Boven aan de Pagina wil ik context naar waar ik vandaan kwam. Dit moet mooi vormgegeven worden. Misschien wel met een Lottie file.

Kan dit dragable zijn? Een dragable item op de voorkant van de website met de navigatie?

Progressie bar

Ik heb een progressie bar gemaakt voor mijn blog. Hiermee is het voor de lezer duidelijker te zien in hoeverre het door de pagina gaat. Ik heb de bar aan de linkerkant van het scherm nu. Hij kan ook nog rechts, onder of boven. Maar ik ben al lang blij dat dit mij gelukt is.

Titel post title

0-meting

 • Kleur: #32383B
 • Typografie
  • Familie: Source Code Pro
  • Afmetingen: 80px
  • Dikte: Bold
  • Transformeren: Normaal
  • Stijl: Normaal
  • Decoratie: Geen
  • Regelhoogte: 1 EM
  • Letterafstand: 0
 • Marge
  • Links: 0
  • Rechts: 0
  • Boven: 0
  • Onder: 0
 • Padding
  • Links: 125
  • Rechts: 125
  • Boven: 0
  • Onder: 0
 • Uitlijning: links.

Op de uitleiding hierboven kom ik terug, het bevordert toch niet de leesbaarheid zoals ik dat verwacht had. Ik heb nu de uitleiding naar links.

Aanpassingen

Om te beginnen wil ik graag beginnen met dingen weg te halen die weg kunnen. Het moge duidelijk zijn dat de grootte waarin de titel nu verkeerd enigszins dominant is. Daarom zal ik de afmetingen verkleinen naar 60px.

Tevens ga ik de marge vergroten aan de linkerkant met 100 en aan de rechterkant met 100.

Resultaat

Voor

Na

Korte samenvatting

0-meting

Onder de titel is het fijn om een korte samenvatting te lezen van waar het stuk over gaat. Het is dan ook handig om te kijken hoe ik dat voor elkaar krijg om te maken. Op dit moment heb ik nog geen samemvatting, maar ik hoop dat elementor zo gek is of WordPress zo gek is om dit aan elkaar te koppelen. Ik ga het in ieder geval eens proberen te maken.

Ik heb op dit moment deze samenvatting toegevoegd aan dit artikel:

Laat ik eens beginnen met het stylen van de samenvatting:

Ik heb een klein beetje context toegevoegd aan de samenvatting, omdat dat duidelijker is voor de lezer. Met de CSS-code <u> </u> heeft het woord Samenvatting nu een onderstreping.

Stijl

 • Kleur: #AC4461
 • Typografie
  • Familie: Source Code Pro
  • Afmetingen: 30px
  • Dikte: 300
  • Transformeren: Normaal
  • Stijl: Cursief
  • Decoratie: Geen
  • Regelhoogte: 1,5 EM
  • Letterafstand: 0
 • Marge
  • Links: 0
  • Rechts: 0
  • Boven: 0
  • Onder: 0
 • Padding
  • Links: 100px
  • Rechts: 100px
  • Boven: 0
  • Onder: 0

Resultaat

Eerste versie:

Tweede versie

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave is het volgende element dat te zien is in de blog.

 • Post title staat in de inhoudsopgave. Die moet er nog uit. Dat doe ik door de .No in te voegen als CSS-classes van de titel van de blog.

Aangepaste versie

Eigenlijk wil ik even kijken of ik die teksten kan vertalen naar het Nederlands. Eigenlijk: hoe kom ik eigenlijk aan mijn inhoudsopgave. Staat mijn elementor niet op Nederlands of zo?

Kan het zo snel niet vinden.

Metrix

 • Leestijd
 • Laatste update
 • Aantal keer bekeken
 • De ervaring met een blog als onderzoeker

Tekstuele vormgeving

Hoe de zinnen er staan bepaalt voor een deel de leesbaarheid van een tekst. In onderstaand voorbeeld zie je hoe ik twee zinnen eigenlijk los van elkaar neer heb gezet. Dit is echter niet goed, omdat de mens genijgt is om in blokjes tekst te scannen. Als er dan twee losse blokjes zijn van een zin, is het lastiger te begrijpen welke content wat is.

Het is daarom beter om geen enkele zinnen te schrijven die dan losstaand in de tekst verschijnen. Op die manier voorkom je dat er verwarring ontstaat over de betekenis van de tekst.

De ruimte tussen hoofdstukken/paragrafen

De ruimte die er tussen de verschillende paragrafen zit, moet enigszins duidelijk maken dat er een nieuwe paragraaf begint.

Omdat je met de afbeeldingen nog moet stoeien, zie je nu dit:

Een pagina zonder white space.

Er moet dus white space worden toegevoegd. Dat doe ik het vulelement, de functie van de editor. Dat ziet er in de back-end zo uit:

Omdat ik aan het schrijven was over iets anders, kwam ik dit tegen:

Op deze afbeelding is te zien dat je kunt:

 • Volgen van de auteur
 • Geselecteerde tekst kunt tweeten en highlighten (met een account)

Signaalwoorden

Signaal woorden zijn alle woorden die losstaand betekenis geven aan een stuk tekst. Dit zijn primair titels en koppen en secundair de onderstrepingen binnen de tekst.

Change size elementor for users. Dat zou ook nog wel gaaf zijn als dat kon. Op een mooie manier.

 • Als

 • Met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Probleem oplossen

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen

Gebruiker ervaart een probleem

Er ontstaat een behoefte

Doelgroep analyse
Bedrijfsanalyse

Drukt op link

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen