Leesbaarheid onderzoek van tekst op desktop

Leestijd: 6 minuten
Samenvatting: Ter verbetering aan mijn huidige blog ben ik tot het inzicht gekomen om een korte samenvatting te schrijven onder mijn titel binnen de blog. Dat heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik moet even kijken of het in de instellingen geregeld kan worden.

Inleiding

Dit onderzoek is deel van een series van onderzoek naar de leesbaarheid op… Zo ga ik in dit artikel in op de desktop, maar kun je hier lezen hoe de leesbaarheid op tablet en de leesbaarheid op mobiel onderzocht is.

De hamvraag die ik mezelf stel is eigenlijk hoe ik de leesbaarheid kan vergroten. Daarvoor moet ik achterhalen welke lettergrootte zorgt voor een beter leesbaar stuk. Hangt dit bijvoorbeeld ook af van de lengte van het stuk? Is het bijvoorbeeld prettiger om korte stukjes tekst te lezen met grotere letters? Of juist niet?

Laten we wat prototypes ontwerpen die verschillende groottes tekst laten zien.

Onderstaand heb ik een screenshot gemaakt van de lettergrootte van de website van Wikipedia:

Ik vind het lezen van moeilijk te doorgronde tekst moeilijk te volgen op het moment dat je niet goed kunt focussen op de tekst. Als het ook nog eens veel tekst is wat op een pagina staat, kan het wel zo zijn dat ik het een interessante pagina vind, maar niet dat ik meer betrokken raak bij de tekst. Daarbovenop komt de inhoud ook niet goed binnen als tekst niet voorzien is van enige vorm van context en opmaak van de tekst.

Experiment

Als experiment gebruik ik de blog van Devoked. Ik ga kijken naar wat ik van de huidige leesbaarheid vind. Ook wil ik weten in hoeverre het ‘lekker leest’ vanaf een website. Welk lettertype leest het lekkerst op welke lettergrootte en ik welke context. Welke content is lekker scanbaar? Ik ga het uitzoeken.

0-meting

Eerst maak ik een 0-meting met wat ik ervaar tijdens het lezen van een blog en wat ik zou willen ervaren. Ook kijk ik naar welke mogelijkheden er zijn om dingen weg te halen die niet nodig zijn en dingen toe te voegen die wel nodig zijn.

Tijdens het lezen gebruik je vaak je handen om de pagina te schuiven naar beneden. Dit noem je scrollen. Het gaat erom dat de lezer van een tekst op het internet zijn muis heeft moeten gebruiken om op de website te komen en het is dan ook aangeraden om de muis een dominantere rol te geven in het lezen van de tekst om zo de betrokkenheid bij het stuk dat je leest wordt vergroot.

Laten we beginnen.

Context

0-meting

Er wat nog niet echt context en ik heb er nu een enorme animatie ingezet om mee te beginnen. Als je erop klikt ga je terug naar het overzicht van de blog. Dit ontbrak nog.

Het is wel verstandig om binnen een volledig vierpoort geen animatie te plaatsen, omdat het anders te veel afleidt.

Idee

Boven aan de Pagina wil ik context naar waar ik vandaan kwam. Dit moet mooi vormgegeven worden. Misschien wel met een Lottie file.

Kan dit dragable zijn? Een dragable item op de voorkant van de website met de navigatie?

Progressie bar

Ik heb een progressie bar gemaakt voor mijn blog. Hiermee is het voor de lezer duidelijker te zien in hoeverre het door de pagina gaat. Ik heb de bar aan de linkerkant van het scherm nu. Hij kan ook nog rechts, onder of boven. Maar ik ben al lang blij dat dit mij gelukt is.

Titel post title

0-meting

 • Kleur: #32383B
 • Typografie
  • Familie: Source Code Pro
  • Afmetingen: 80px
  • Dikte: Bold
  • Transformeren: Normaal
  • Stijl: Normaal
  • Decoratie: Geen
  • Regelhoogte: 1 EM
  • Letterafstand: 0
 • Marge
  • Links: 0
  • Rechts: 0
  • Boven: 0
  • Onder: 0
 • Padding
  • Links: 125
  • Rechts: 125
  • Boven: 0
  • Onder: 0
 • Uitlijning: links.

Op de uitleiding hierboven kom ik terug, het bevordert toch niet de leesbaarheid zoals ik dat verwacht had. Ik heb nu de uitleiding naar links.

Aanpassingen

Om te beginnen wil ik graag beginnen met dingen weg te halen die weg kunnen. Het moge duidelijk zijn dat de grootte waarin de titel nu verkeerd enigszins dominant is. Daarom zal ik de afmetingen verkleinen naar 60px.

Tevens ga ik de marge vergroten aan de linkerkant met 100 en aan de rechterkant met 100.

Resultaat

Voor

Na

Korte samenvatting

0-meting

Onder de titel is het fijn om een korte samenvatting te lezen van waar het stuk over gaat. Het is dan ook handig om te kijken hoe ik dat voor elkaar krijg om te maken. Op dit moment heb ik nog geen samemvatting, maar ik hoop dat elementor zo gek is of WordPress zo gek is om dit aan elkaar te koppelen. Ik ga het in ieder geval eens proberen te maken.

Ik heb op dit moment deze samenvatting toegevoegd aan dit artikel:

Laat ik eens beginnen met het stylen van de samenvatting:

Ik heb een klein beetje context toegevoegd aan de samenvatting, omdat dat duidelijker is voor de lezer. Met de CSS-code <u> </u> heeft het woord Samenvatting nu een onderstreping.

Stijl

 • Kleur: #AC4461
 • Typografie
  • Familie: Source Code Pro
  • Afmetingen: 30px
  • Dikte: 300
  • Transformeren: Normaal
  • Stijl: Cursief
  • Decoratie: Geen
  • Regelhoogte: 1,5 EM
  • Letterafstand: 0
 • Marge
  • Links: 0
  • Rechts: 0
  • Boven: 0
  • Onder: 0
 • Padding
  • Links: 100px
  • Rechts: 100px
  • Boven: 0
  • Onder: 0

Resultaat

Eerste versie:

Tweede versie

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave is het volgende element dat te zien is in de blog.

 • Post title staat in de inhoudsopgave. Die moet er nog uit. Dat doe ik door de .No in te voegen als CSS-classes van de titel van de blog.

Aangepaste versie

Eigenlijk wil ik even kijken of ik die teksten kan vertalen naar het Nederlands. Eigenlijk: hoe kom ik eigenlijk aan mijn inhoudsopgave. Staat mijn elementor niet op Nederlands of zo?

Kan het zo snel niet vinden.

Metrix

 • Leestijd
 • Laatste update
 • Aantal keer bekeken
 • De ervaring met een blog als onderzoeker

Tekstuele vormgeving

Hoe de zinnen er staan bepaalt voor een deel de leesbaarheid van een tekst. In onderstaand voorbeeld zie je hoe ik twee zinnen eigenlijk los van elkaar neer heb gezet. Dit is echter niet goed, omdat de mens genijgt is om in blokjes tekst te scannen. Als er dan twee losse blokjes zijn van een zin, is het lastiger te begrijpen welke content wat is.

Het is daarom beter om geen enkele zinnen te schrijven die dan losstaand in de tekst verschijnen. Op die manier voorkom je dat er verwarring ontstaat over de betekenis van de tekst.

De ruimte tussen hoofdstukken/paragrafen

De ruimte die er tussen de verschillende paragrafen zit, moet enigszins duidelijk maken dat er een nieuwe paragraaf begint.

Omdat je met de afbeeldingen nog moet stoeien, zie je nu dit:

Een pagina zonder white space.

Er moet dus white space worden toegevoegd. Dat doe ik het vulelement, de functie van de editor. Dat ziet er in de back-end zo uit:

Omdat ik aan het schrijven was over iets anders, kwam ik dit tegen:

Op deze afbeelding is te zien dat je kunt:

 • Volgen van de auteur
 • Geselecteerde tekst kunt tweeten en highlighten (met een account)

Signaalwoorden

Signaal woorden zijn alle woorden die losstaand betekenis geven aan een stuk tekst. Dit zijn primair titels en koppen en secundair de onderstrepingen binnen de tekst.

Change size elementor for users. Dat zou ook nog wel gaaf zijn als dat kon. Op een mooie manier.

Update

Ik wil graag de teksten wat kleiner, het is nu wel erg groot:

Ontdek de ervaring

				
					.woocommerce .widget_price_filter .ui-slider .ui-slider-range {

background-color: #fff;

}

.woocommerce .widget_price_filter .ui-slider .ui-slider-handle {

background-color: #fff;

}

.woocommerce .widget_price_filter .price_slider_wrapper .ui-widget-content {

background-color: #000;

}
				
			
				
					<script>

document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() {
jQuery(function($){
var mywindow = $(window);
var mypos = mywindow.scrollTop();
mywindow.scroll(function() {
if (mypos > 40) {
if(mywindow.scrollTop() > mypos) {
$('#stickyheaders').addClass('headerup');
} else {
$('#stickyheaders').removeClass('headerup');
}
}
mypos = mywindow.scrollTop();
}); }); });

</script>
<style>
#stickyheaders{
-webkit-transition: transform 0.34s ease;
transition : transform 0.34s ease;
}
.headerup{
transform: translateY(-110px); /*adjust this value to the height of your header*/
}
</style>
				
			

Long Read

nu slechts 4,70!

Uren
Minuten
Seconden

Home

Devoked Creates by: Ideation, research, planning, designing and developing for better universal experiences

Lees verder »

In winkelmandje tekst aanpassen

Met deze code in je functions.php verander je de tekst van de knop: in winkelmandje. add_filter( ‘woocommerce_product_single_add_to_cart_text’, ‘md_cart_button_text’ ); function md_cart_button_text() { return __( ‘Direct

Lees verder »

Interactive Cloud Maps

Interactive Cloud Maps Alle categorieën Board(2) Geen categorie(3) Interactieve Cloud Map(4) Kaarten(0) Onderzoek(6) Ontwikkeling(4) Optimallisatie(1) Tracker(2)

Lees verder »

Webshop UX

Pagina Favicon Titel Omschrijving Headers Menu’s Mega menu Horizontaal Verticaal (zij-balk) * Artist Chocolate Notes * Onderzoeken Ontwerpen Ontwikkelingen Dropdown Logo’s Homepagina Landing Scrollen Klikken

Lees verder »

Boek / boekbeleving

De boekbeleving bestaat zoals iedere beleving uit voor, tijdens en na met als tegenpool de voor- en achterzijde van de beleving. Schematisch is dat: Voor

Lees verder »

RSS-fout melding in WordPress

In het dashboard van WordPress zie ik deze melding: RSS-fout: A feed could not be found at `http://reduxframework.com/feed/`; the status code is `404` and content-type is

Lees verder »

Header scroll effect.

Stap 1. Om de header te laten verdwijnen wanneer je naar beneden scrolt, daarvoor moet je de volgende HTML toevoegen. Voeg deze HTML code toe

Lees verder »

Een webshop maken

In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in het maken van een webshop. In korte tijd leer je hoe je een webshop

Lees verder »

Een mandaat, wat is dat?

Ik hoor het woord ‘mandaat’ steeds vaker terugkomen als het gaat om politiek, maar wat betekent dit eigenlijk? In dit artikel ga ik het uitzoeken

Lees verder »

Slapen

Slapen moeten we allemaal. Daarom beschrijf ik in dit artikel de ervaring voor, tijdens en na het slapen van de gemiddelde mens. Voor het slapenVoor

Lees verder »

Tools

Tools Tools helpen bepaalde dingen vast te leggen, zodat je er later op kunt terugkijken met een analytisch oog. 

Lees verder »

Wat is epigenetische neurogenese?

Wat is epigenetische neurogenese, en wat betekent het eigenlijk? Definities De stam van epigenetisch(e) is epigenetica en de stam van neurogenese is neurogenetica. Wat betekenen

Lees verder »

Nadenken over afval

Mensen produceren afval en dat afval, daar moet iets mee. Nu is het nog zo dat wij dat zelf moeten fixen, maar hoeveel chiller zou

Lees verder »

Devoked header

De Devoked header vereist op dit moment nog twee dingen. Aan de ene kant moet het een mega menu krijgen om de Ervaar een beleving

Lees verder »

MovingMatters Redesign

In dit artikel wordt een redesign beschreven voor de website van MovingMatters.nl. Het huidige ontwerp is afgerond in oktober 2020. Dit betekent dat het ontwerp

Lees verder »

Website redesigns

For dutch click here. Website redesign are essential for the experience of the end-user. To understand the redesigning process user interfaces on the web, we

Lees verder »

Pop-up call to action

Ik ga proberen om een pop-up te laten verschijnen voor een relevant e-book. Dit wordt getriggert door een stukje tekst in een bericht. Misschien lukt

Lees verder »

Citaten opmaken in WordPress

Om citaten op te maken met CSS moet je deze code invullen: blockquote { Vervolgens kun je zelf CSS toevoegen, zoals border-left:3px solid #428bca;padding-left:10px Zo

Lees verder »

Wat zijn neurotransmitters?

Iedereen kent wel de ‘stofjes’ die in je hoofd zitten zoals dopamine, adrenaline of endorfine. Dit zijn allemaal neurotransmitters en ik ga in dit artikel

Lees verder »

Een dagboek bijhouden

Als mens is het fijn om sommige dingen van je ad te schrijven in een dagboek. Deze informatie is vaak prive, en niet bedoeld voor

Lees verder »

Sitemap maken

Om een mega menu te maken, is er eerst iets nodig dat een sitemap genoemd wordt. Een sitemap is een visuele weergave van de pagina’s

Lees verder »
Maker

De ‘posts’ pagina

De ‘post’ pagina is een template gemaakt om een enkele post mee vorm te geven. Op dit moment is de omslagfoto nog best wel groot,

Lees verder »

Code

.nav_item:hover + .menu_content::after , .nav_item:focus-within + .menu_content::after, .menu_content:hover::after, .menu_content:focus-within::after { content:”; position: fixed; width: 100%; height: 100vh; left:0; pointer-events: none; overflow: hidden; background-color: rgba( 0,

Lees verder »
Adviseur

UX analyses & adviezen

In dit artikel ga ik overzicht bijhouden van alle UX analyses en adviezen die Devoked heeft uitgevoerd. Als methode gebruik ik deze zelfontworpen Google Sheet,

Lees verder »

Leesbaarheid onderzoek van tekst op desktop

Samenvatting: Ter verbetering aan mijn huidige blog ben ik tot het inzicht gekomen om een korte samenvatting te schrijven onder mijn titel binnen de blog. Dat heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik moet even kijken of het in de instellingen geregeld kan worden.

Lees verder »
Ontwerper

Devoked Blog ontwerpen

Voor ik kon beginnen met het ontwerpen van de Devoked Blog, heb ik eerst een leesbaarheidsonderzoek gedaan. Nu ga ik beginnen met het doorontwerpen van

Lees verder »

Leesbare lettertypes

Source code pro Lettertypes kiezen die het ‘lekkerste ‘leest. Laat ik beginnen met een standaard tekstje die bepaalt hoe leesbaar deze tekst is. Het gaat

Lees verder »

Een live document

Een live document is een document wat met enige regelmaat ge-update wordt met informatie. Een voorbeeld van een live document zijn bijvoorbeeld ramingen die gemaakt

Lees verder »

Usability testen

Wat is dat eigenlijk ‘usability’? En hoe test je dat? Volgens Bob de Webbouwer betekent usability gebruiksvriendelijkheid. De gebruiksvriendelijkheid kun je dus testen.

Lees verder »

Shop

Shop Devoked Vormgeven Routekaarten Plan van Aanpak Website ecosysteem Website site-map Website animaties Brainstormen Website Wordpress E-mail Onderzoeken Gebruiksvriendelijkheid Productie Transport Ontwerpen Recente ervaringen Website

Lees verder »

Paginasering van de blog

De blog heeft op dit moment een paginasering, maar ik wil eigenlijk dat dit wort vervangen met een lazy load achtige functie, tevens wil ik

Lees verder »

Lottie file opmaken

Vanuit Lottie Files ga ik proberen in de huisstijl kleuren van Devoked een Lottie File te maken. Ik gebruik deze Lottie: Alles wat nu paars

Lees verder »