Inhoud van dit artikel:
Leestijd: 3 minuten

Ooit eerder gehoord van Non-Fungibele Tokens? Ik niet tot ik een podcast over media luisterde en een tweet voorbij kwam waarin NFT naar voren kwam.

NFT is een manier om digitale objecten te verkopen op de blockchain. De blockchain, omdat het eigenaarschap van het object perfect is terug te leiden naar de gene met de juiste token.

Ik moet zeggen dat ik nog weinig ervaring heb met de blockchain, maar als ik dit zie, denk ik dat dit wel eens de manier kan zijn om experience design in te zetten.

Ook is het mogelijk om in te stellen dat je altijd een percentage krijgt van de verkoop van de items en je kunt een limiet hebben in het aantal items.

Er zijn een aantal tussenpartijen die daarbij faciliteren, zoals Bit Airt, Enjin en WAX.

Je maakt dus eigenlijk een token aan voor je digitale product.

Er zijn bepaalde contracten op de blockchain. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  1. Normale regular tokens
  2. Non Fungible: niet vervangbare tokens.

Er zijn een aantal tokens die dus niet vervangbaar zijn en daar horen een aantal contracten bij, namelijk:

  • ERC-721
  • ERC-1155
  • ERC-998

Bron: Cryopo https://www.youtube.com/watch?v=aIkv-SnQrIE

Vragen

  • Hoe werkt het?
  • Hoe kun je een NFT krijgen/aanmaken?

Om maar met het laatste te beginnen: hoe kun je een NFT aanmaken? Om die vraag te beantwoorden ga ik hem in het engels stellen aan Google: how to het a NFT. Dit is wat ik aanklikte: https://medium.com/wax-io/the-beginners-guide-to-nfts-and-how-to-get-them-on-wax-8c377f008f0e

Een beginners guide (een soort gids) om je kennis te laten nemen met NFT’s. Volgens mij mag ik dat dan toch in mijn eigen woorden herhalen?

Nog even voor de goede orde: wat is een ‘Non-Refungible Token’ eigenlijk? Volgens het artikel op Medium is dit een digital collectible, in het Nederlands een digitaal collectersitem. Dat is fijn om te weten. Als voorbeeld kun je je inbeelden dat het gaat over een virtueel ding. Maar als ik het goed had begrepen was het ook voor allemaal andere objecten. Daar hoor ik straks vast meer over…

Een NFT is een token. Maar wat is dat eigenlijk? Daarvoor moet je iets weten over de blockchain. Op de blockchain komen twee dingen samen: een monetary Value en iets waar dat aan vast zit. Bitcoin is het bekendste voorbeeld van een monetaire waarde (de prijs van de bitcoin) en de munt (BitCoin) waar het aan vast zit. De munt vervang je in het geval van NFT met een digitaal product.

Hoe werkt nou die NFT handel. Want dat is het uiteindelijk. Een manier om handel te hebben via de blockchain. Wat ik lees is dat het zo zit dat de waarde van een NFT kan verschillen tussen elkaar en ook van elkaar. Dus als ik 1 NFT heb en iemand anders heeft een anders NFT, dan kunnen die prijzen enorm van elkaar verschillen. Een NFT heeft een aantal ‘lagen’ die dieper gaan dan andere ‘lagen’ van een NFT. Deze lagen worden ook wel karakteristieken of characteristics genoemd. Deze lagen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld meta data, Visuals, Serie nummers etc. Dit kan dus eigenlijk van alles wel zijn.

Andere woorden die hetzelfde betekenen als NFT zijn: Niftys en Crypyo Collectables. Er zijn meerdere blockchains. Dat wist ik eigenlijk nog niet maar volgens mij kan iedereen een blockchain beginnen? WAX.IO is het voorbeeld wat in het artikel van de gids teruggebracht wordt.

Devoked Experience Cards. Dat is een idee dat nu zomaar in mijn hoofd omgaat. Hoe tof zou dat zijn dat je een bepaalde Devoked Experience Cards kon maken waar er maar een paar van zijn. Epic. Wat nou als ik er ideeën van maak. Dus een toekomst idee, een soort kaartje net als wat vroeger met Pokemon was dat je daarmee ook een idee kan schetsen en die kunt transformeren in een NFT.

Ideetje

Wat kun je er nou mee? Best een relevant vraag. Dat is het kopen en verkopen van de NFT op de marketplace. Wat is dan die marketplace?

Documenteren. Is wat een zacht stemmetje in mijn hoofd mij toefluistert. Als ik een document kan hebben van de documentatie die ik documenteer. De documentatie als documentaire. Documenteren voor de documentatie.

  • Als

  • Met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Gedesignd door

Devoked

Probleem oplossen

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen

Gebruiker ervaart een probleem

Er ontstaat een behoefte

Doelgroep analyse
Bedrijfsanalyse

Drukt op link

Gebruikers binnenwereld

Devoked achter de schermen